Analisis Karakteristik Elektrik Onggok Singkong Fermentasi yang Diawetkan sebagai Pasta Bio-Baterai
DOI:
https://doi.org/10.23960/jemit.v1i1.10Keywords:
Cassava Pulp, Fermentation, FormalinAbstract
Bio-battery is defined as an energy storage device where the energy source comes from organic compounds. The electrical characteristics of the bio-battery can be obtained using to copper (Cu) and zinc (Zn) electrode pairs. Cassava pulp is used as the electrolyte. Cassava pulp is being fermented for 48 hours, 96 hours, and 144 hours and added 4% formalin. The electrolyte cell consists of 20 cell batteries in series with each mass is ±30 grams. The electrical characteristics of fermented cassava pulp are measured with 4 watts LED load and without load. The results show that the highest voltage is 20.66 V which is obtained by 144 hours fermented cassava pulp. The electrical characteristics in this research tend to constant due to the addition of preservatives (formalin).
Downloads
References
Agung, A. I. 2013. Potensi Sumber Energi Alternatif dalam Mendukung Kelistrikan Nasional. Jurnal Pendidikan Teknik Elektro , 892-897.
Antika, R., Hudaidah, S., & Santoso, L. 2014. Penggunaan Tepung Onggok Singkong yang Difermentasi dengan Rhizopus sp. sebagai Bahan Baku Pakan Ikan Nila Merah (Oreochromis niloticus). Jurnal Rekayasa dan Teknologi Budaya Perairan , 279-284.
Arisman.M.B. 2009. Keracunan Makanan Buku Ajar Ilmu Gizi. Jakarta: EGC.
Fadilah, S., Rahmawati, R., & Kim, M.P. 2015. Pembuatan Biomaterial dari Limbah Kulit Pisang (Musa Paradisiaca) . Prosiding Simposium Nasional dan Pembelajaran Sains, (hal. 45-48 ). Bandung.
Irsan, Supriyanto, A., & Surtono, A. 2017. Analisis Karakteristik Elektrik Limbah Kulit Singkong (Manihot Esculenta Crantz) sebagai Sumber Energi Listrik Alternatif Terbarukan untuk Mengisi Baterai Telepon Genggam. Teori dan Aplikasi Fisika , 9-18.
Kiramang, K. 2011. Potensi Pemanfaatan Onggok dalam Ransum Unggas. Jurnal Teknosains , 155-165
Muhlisin, M., Soedjarwanto, N., & Komarudin, M. 2015. Pemanfaatan Sampah Kulit Pisang dan Kulit Durian sebgai Bahan Alternatif Pengganti Pasta Batu Baterai. Jurnal Rekayasa dan Teknologi Elektro , 137-147.
Ornelasari, Rizki. 2015. Analisa Laju Korosi pada Stainless Steel 304 Menggunakan Metode ASTM G31-72 pada Media Air Nira Aren. JTM, 112-117.
Prihandana, R., Noerwijan, K., Adinurani, P. G., Setyaningsih, D., Setiadi, S., & Hendrako, R. 2011. Bioetanol Ubi Kayu Bahan Bakar Masa Depan. Jakarta: Agromedia Pustaka.
Pulungan, N., Febria, M. A., Desma, I., Ayuningsih, R. D., & Nila, Y. 2017. Pembuatan Bio Baterai Berbahan Dasar Kulit Pisang. Hasanuddin Student Journal , 96-101 .
Rukmana, R. 1986. Ubi Kayu, Budidaya, dan Pasca Panen. Jakarta: Kanisius.
Sumanzaya, T., Supriyanto, A., Pauzi, G, A. 2019. Analisis Karakteristik Elektrikonggok Singkong Sebagai Pastabio-Baterai. Teori dan Aplikasi Fisika. 231-138.